Nieuws

Oogst de mais boven 35 procent droge stof

Gepubliceerd op
18 september 2017

Wat is het goede oogstmoment van snijmais? De weersomstandigheden, maar ook de rijpheid van het gewas spelen hierbij een belangrijke rol. Probeer de mais vrij droog te oogsten. Dit geeft een iets hoger VEM-gehalte, een hoger zetmeelgehalte en een hogere zetmeelbestendigheid. De celwandverteerbaarheid is dan wel iets lager. Dit alles leidt tot een betere benutting van stikstof en fosfaat van het rantsoen.

In gunstige jaren met een relatief droog en zonnig najaar, leidt oogsten bij een hoger droge stofgehalte tot een hogere droge stofopbrengst en een hogere VEM-opbrengst per hectare.
Het advies is om de drogere mais op een lengte van 6-8 mm te hakselen. Daarnaast is het raadzaam om ook een korrelkneuzer te gebruiken, zodat elke korrel wordt geraakt.

Voorkom broeigevoeligheid

Een aandachtspunt bij drogere mais is de broeigevoeligheid in de kuil. Zorg dan wel voor een goede verdichting van de kuil. Gebruik minimaal een totaal gewicht van 25 procent van de hakselcapaciteit (ton/ha) op de kuil. Bij een capaciteit van 1 ha per uur (50 ton/ha) moet de shovel een gewicht van 50 x 25% hebben. Een tweede shovel kan flink besparen op de verliezen bij voeren en bewaring.

Minder verliezen bij droger oogsten

Vrij droog oogsten voorkomt bovendien verliezen met perssappen. Hierdoor blijft de voederwaarde van de kuil hoger en vindt er minder verlies plaats. Tot slot is een prettige bijkomstigheid van droger oogsten dat de methaanemissie omlaag gaat.