Nieuws

Blijf herfstgras optimaal benutten

Gepubliceerd op
7 september 2020

De voermaatregel vanuit het ministerie van LNV is van tafel. Toch blijft het belangrijk te streven naar een hoge benutting van het eigen ruwvoer. De benutting van gras, met name herfstgras, kan hier een belangrijke rol in spelen.

Afhankelijk van het weer kan er de komende tijd nog best veel gras groeien. Het gras dat nu nog gaat groeien beschikt vaak over veel eiwit (N). De kunst is om deze voedingstof te benutten. Dit is het efficiƫntst wanneer de koeien het zelf uit de wei halen. Goed weiden is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Nu de dagen korter worden neemt de smakelijkheid van het gras af.

Smakelijk gewas

Zorg voor een goed smakelijk gewas zonder kroonroest en mestflatten. Strooi eventueel landbouwzout als smaakstof. Maaien de percelen regelmatig om de zode schoon te krijgen. Hierdoor neemt ook de periode tussen twee beweidingen toe.  Dit heeft een positief effect op de geur en de frisheid van de zode. Schaar daarnaast wat eerder in, dat wil zeggen bij 1700 kilogram droge stof. Bouw dit langzaam af naar 1300 kilogram droge stof in oktober. Bij heel mooi droog weer kun je iets meer droge stof aan bieden en bij nat weer juist iets minder.

Zomerstalvoedering

Een andere optie om het verse gras optimaal te benutten is door het toepassen van zomerstalvoedering.  De smakelijkheid en frisheid zijn dan nog belangrijker. Met het oog op de voermaatregel heeft deze manier van voeren meer aandacht gekregen, toch zullen niet veel ondernemers kiezen voor deze optie.

Laatste gras inkuilen

Gras dat niet vers de koe in gaat zal geconserveerd moeten worden. Inkuilen, grasbrokjes zijn dan de methoden. Zeker met inkuilen is er nog altijd veel te verdienen. Het najaarsgras heeft door een andere opbouw van de structuur duidelijke andere eigenschappen dan het voorjaarsgras. Het aanwezige eiwit uit het najaarsgras komt veel meer op pens-niveau vrij en geeft daarmee meer OEB. De kunst is om dit te benutten.Start met het streven naar een voldoende hoog droge stofgehalte % in de kuil. Dit is niet altijd in eenvoudig in het najaar. De weeromstandigheden kunnen soms zwaar tegenvallen. Hulpmiddelen als stro toevoegen geven vaak hele goede resultaten. Daarnaast de eigenschappen van de kuil benutten zoals deze is. Het eiwit komt snel vrij. Benut dit dan ook door tijdens de komende stalperiode meerdere kuilen open te hebben.