Project
Sturen op mestkwaliteit
Mest is een belangrijk onderdeel in de samenwerking tussen akkerbouw en (melk)veehouderij. Het is een belangrijke factor in de teelt en het bodembeheer op akkerbouw- en veehouderijbedrijven. Door mestbewerking komen er steeds meer mestsoorten en –producten beschikbaar, soms met grote verschillen in samenstelling. Voor gebruikers van mest is het van belang om uit dit grote aanbod de juiste keuzes te maken gericht op een gezonde en productieve bodem.
Het doel is de gebruiker van mest te helpen om de organische meststoffen te kiezen die passen bij zijn specifieke situatie (grondsoort, bouwplan, gewas, bodemconditie) en verschillende toepassingsdoelen (bemesting, bodemstructuur en vochthuishouding, bodemgezondheid en/of koolstofvastlegging). Voor de leverancier en afnemer van mest willen we inzicht geven of bewerken van mest door een ander stalsysteem of mechanische scheiding zinvol is. Om de mestmarkt meer vraag gestuurd te maken is een mestwaarderingssysteem nodig. Daarvoor zal voor verschillende mestproducten de kwaliteit van de organische stof beoordeeld worden qua koolstofafbraak en stikstofmineralisatie.
Opzet onderzoek
In dit project wordt gewerkt aan:
- Het inventariseren van gebruiksdoelen en gebruikscriteria/randvoorwaarden bij het gebruik van organische mest;
- Het vaststellen van de afbraaksnelheid van verschillende mestsoorten en de mogelijkheden om dit met een snelle analysemethode te bepalen;
- Opstellen van een functioneel ontwerp voor een tool om mestkwaliteit te kwantificeren;
- Scenariostudie naar het nut van mestbewerking op melkveebedrijven.
Achtergrondinformatie
- Dit project is onderdeel van de PPS Beter bodembeheer.
- Duurzame huisvesting
Blog
Nieuws
Producten
- De mest-app, een hulpje voor het optimaal inzetten van mest (Nederlands Centrum Mestverwaarding 8 januari 2021)
- Pyrolyse ter bepaling van de kwaliteit van organische stof in mest. WLR-Rapport 1240.
- Sturen op mestkwaliteit (presentatie)
- Mesttool (presentatie)
- De Maat van Mest: Perspectief van mestbewerking op de boerderij vanuit belang akkerbouwer en melkveehouder (WLR-rapport 1157)