Nieuws

Vooruitziende blik of gezond boerenverstand

Gepubliceerd op
29 juli 2020

Frank & Ilona Post nemen al jaren deel aan het project Koeien en Kansen. Dit levert ze mooie, spannende en ook inspirerende uitdagingen op. Ze onderzoeken welke maatregelen wel en niet passen binnen hun bedrijfsvoering en ontdekken wat hen als ondernemers gelukkig maakt. Vorig jaar hebben ze gras laten drogen. Dit lijkt nu een goede keuze bij de op handen zijnde omstreden voermaatregel per 1 september.

Frank en Ilona Post in het Drentse Nieuweroord hebben in 2019 gras laten drogen en in balen laten slaan. Op deze manier proberen ze het percentage eiwit van eigen land te verhogen. Deze balen blijken nu een gouden keuze te zijn in het perspectief van de veel besproken voermaatregel, die mogelijk per 1 september opgelegd wordt door het ministerie van LNV. ‘’Het lijkt wel of we een vooruitziende blik hebben gehad, waarbij we zonder te weten, hebben ingespeeld op de mogelijk komende maatregel’’, legt Frank uit.  

‘’In 2019 hebben we ruim 8,5 ton voer gewonnen met 903 VEM, 269 RE en 72 gram suiker per kilogram droge stof. Voer van uitstekende kwaliteit. Ook de kwaliteit van het eiwit was prima, want het bevatte namelijk 105 gram DVE’’, merkt Frank op.

Gezond boerenverstand

Gedroogd gras op het erf van de familie Post

De komende herfst en winter zal moeten blijken of dit goed aanvullend voer is naast het gewonnen ruwvoer.  “Het zou mooi zijn geweest als we vorig jaar meer gras hadden laten drogen van deze kwaliteit’’, zegt Frank.  Misschien dat ze dat in de toekomst gaan doen, als de voermaatregel daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. Toch kun je je als ondernemer afvragen of het drogen van gras wel past binnen de totale CO2 discussie. ‘’Misschien kan ‘moeder natuur’ hier een positieve bijdrage aanleveren door het voorwerk te doen met mooi drogend weer’’, merkt Frank op.

Was de keuze voor het drogen van gras een vooruitziende blik of gewoon gezond boerenverstand (GBV)  Post merkt op dat GBV nog steeds de belangrijkste pijler is onder zijn bedrijfsvoering. ‘’Hier kun je namelijk altijd op terugvallen. Het is betrouwbaar, nuchter en realistisch’’, concludeert hij.